– 2-3 piersi z kurczaka
– 1 mango obrane ze skórki
– 1 dojrzałe awokado
– pół cebuli (czerwonej lub białej)
– sok z połowy limonki
– 4-7 tortilli kukurydzianych
– kilka listków świeżej kolendry
– 1 limonka pokrojona w łódeczki
– pół łyżeczki płatków papryki chili do posypania przed podaniem
– 1 łyżeczka czarnego świeżo mielonego pieprzu
– połowa pikantnej papryczki (np. jalapeno)
– oliwa z oliwek do smażenia (odrobina)
Opcjonalne: kawałki truskawek i okruszki sera feta do podania
Przyprawy do kurczaka:
– 1 łyżeczka słodkiej papryki (może być wędzona)
– pół łyżeczki sproszkowanego chili
– sól czosnkowa, pieprz
– płatki suszonej cebuli
Na salsa blanca potrzeba:
– pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
– sok z połowy wyciśniętej limonki
– świeżo mielony pieprz
– połowa pikantnej papryczki (np. jalapeno)
– posiekana kolendra (lub suszona)
Tacos z kurczakiem i białą salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania mieszanki przypraw. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Kurczaka kroimy na średnie kawałki. Mieszamy z łyżką oliwy i przygotowaną mieszanką przypraw. Zostawiamy do zamarynowania na godzinę w lodówce.
2.Przygotowujemy salsę blanca: w miseczce mieszamy wszystkie składniki i schładzamy przez 10 min. w lodówce.
3.W drugiej miseczce mieszamy kawałki mango, cebuli, awokado z sokiem z limonki i posiekaną kolendrą i papryczką.
4.Kurczaka obsmażamy na złoto przez ok. 5-8 minut, lub do momentu aż będzie usmażony. Rozrywamy widelcem na kawałki.
5.Tortille opiekamy na blaszce w piekarniku lub nad palnikiem na kuchence gazowej. Na każdej tortilli układamy porcję kurczaka, mieszanki mango-awokado, listki kolendry i odrobinę salsa blanca, a także kawałki truskawek i okruszki sera feta. Tacos z kurczakiem i salsa blanca picante skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą i suszonymi płatkami chili.
Komentarze