Do każdego mięsnego przysmaku dodaję smakowite dodatki w postaci puree ziemniaczanego, sosu i kolorowej sałatki z świeżych warzyw.
40 min
Składniki:
0,7 kg piersi z indyka
Szklanka rozdrobnionego szpinaku
2 ząbki czosnku
Białko
3 łyżki serka topionego
Około pół szklanki startego oscypka
marchewka
Przyprawa uniwersalna do mięs
Sól i pieprz
Olej
Indyk z masą szpinakowo-oscypkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso z indyka umyj, podziel na mniejsze porcje i rozbij mięso na cienkie płaty. Obsyp z każdej strony przyprawą i pozostaw do zamarynowania na około 2 godziny. W międzyczasie ugotuj, obierz i pokrój marchewkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do garnka wlej kilka łyżek oleju i wrzuć szpinak i duś kilka 2-3 minuty. Potem dodaj czosnek, serek topiony, rozdrobniony oscypek i marchewkę. Przypraw masę solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia. Potem białko ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Tak przygotowany farsz wyłóż na płaty mięsa i następnie zwiń mięso tworząc roladki. Każdą roladę owiń folią aluminiową i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Około 10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię i zwiększyć temperaturę do 200 stopni, tak aby wierzch indyka pięknie się przypiekł.
Komentarze