Indyk z masą szpinakowo-oscypkową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do każdego mięsnego przysmaku dodaję smakowite dodatki w postaci puree ziemniaczanego, sosu i kolorowej sałatki z świeżych warzyw.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,7 kg piersi z indyka
    Szklanka rozdrobnionego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    Białko
    3 łyżki serka topionego
    Około pół szklanki startego oscypka
    marchewka
    Przyprawa uniwersalna do mięs
    Sól i pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z masą szpinakowo-oscypkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso z indyka umyj, podziel na mniejsze porcje i rozbij mięso na cienkie płaty. Obsyp z każdej strony przyprawą i pozostaw do zamarynowania na około 2 godziny. W międzyczasie ugotuj, obierz i pokrój marchewkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do garnka wlej kilka łyżek oleju i wrzuć szpinak i duś kilka 2-3 minuty. Potem dodaj czosnek, serek topiony, rozdrobniony oscypek i marchewkę. Przypraw masę solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia. Potem białko ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Tak przygotowany farsz wyłóż na płaty mięsa i następnie zwiń mięso tworząc roladki. Każdą roladę owiń folią aluminiową i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Około 10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć folię i zwiększyć temperaturę do 200 stopni, tak aby wierzch indyka pięknie się przypiekł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować