Flądry smażone z trawą cytrynową

0 (0 ocen)

  • 15 min

Flądry o cytrynowym posmaku są po prostu wyśmienite. Mój Tata nauczył mnie smażyć ryby, ja dodaję od siebie niebanalne dodatki. Jednak nie może być ich zbyt wiele. Tutaj kluczem do sukcesu jest umiar.

  • 15 min

Składniki:

  • -flądra tusza : 5 sztuk
    -olej rzepakowy : 60 ml
    -trawa cytrynowa suszona : 2 łyżeczki
    - sól : 2 łyżki
    -pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
    -papryka czerwona słodka mielona : 1 łyżka
    -masło : 2 łyżki
    - mąka pszenna 6-8 łyżek

    dodatkowo ( opcjonalnie) : oliwa smakowa- cytrynowa : 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flądry smażone z trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić trawę cytrynowąj. Ryby umyć. Z obu stron posypać solą i pieprzem, zanurzyć w mące, ułożyć na patelni, oprószyć czerwoną papryką.Smażyć 2-3 minuty, przełożyć na drugą stronę, posypać trawą cytrynową. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć, ryby dusić 6-7 minut.
  • tusza flądry cytrynowa 2. Zdjąć pokrywkę, na każdej tuszy flądry ułożyć kawałek masła. Patelnię zdjąć z ognia. Ryby po chwili przełożyć na talerz, udekorować zielonymi oliwkami i koperkiem.

Porady

Trawa cytrynowa ma silny zapach i smak cytryny. Można ją kupić w wielu sklepach sieciowych i nie tylko. Jest wydajna. Flądrę można też skropić po usmażeniu oliwą cytrynową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować