Ciasto wymyśliłam sama.Jest nieprzesłodzone, z nutą alkoholu. Jak dotąd to mój najlepszy wypiek, wszyscy się zachwycali. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Masa:
- 2 kostki masła
- 3 banany
- pół szklanki mleka
- szklanka cukru
- 6 żółtek
- wiórki kokosowe (szklanka)
- wódka lub spirytus do smaku
Oprócz tego:
- herbatniki petitki
- masa krówkowa (najlepszy wg mnie jest Gostyń)
- orzechy, migdały, kakao - do dekoracji
- bułka tarta i tłuszcz do wysypania formy
Bananowo - kokosowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dosypując cukier. Po ubiciu delikatnie wlewamy po jednym żółtku. Gdy masa się połączy porcjami wsypujemy suche składniki (proszek, mąkę i kakao mieszamy ze sobą). Ubijamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, wlewamy masę i pieczemy w piekarniku ok 40 minut w 170-180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrajamy na 2 części.
2.Robimy masę:
Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel, powoli dodajemy mleko. wlewamy do garczka i podgrzewamy. Odstawiamy do wystudzenia (nie musi być zimne). Ucieramy masło, powoli dodając przestudzone żółtka. gdy masa będzie już ubita, dzielimy ją na dwie części. Do jednej dodajemy pokrojone banany i dalej ubijamy do połączenia (możemy wycisnąc kilka kropel soku z cytryny, by masa nie ściemniała). Do drugiej masy dodajemy wiórki i spirytus lub wódkę do smaku (powinno być dość mocno alkoholowe).
3.Na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę krówkową, przykrywamy herbatnikami. Nakładamy masę bananową, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na koniec wykładamy masę kokosową. Dekorujemy kakao, mielonymi orzechami, posypką, migdałami - tym co lubimy. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą a masy stwardnieją.
Komentarze