Bananowo - kokosowe ciasto

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Ciasto wymyśliłam sama.Jest nieprzesłodzone, z nutą alkoholu. Jak dotąd to mój najlepszy wypiek, wszyscy się zachwycali. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 9 jajek
    - 1 łyżka proszku do pieczenia
    - 4 łyżki kakao
    - szklanka cukru
    - 8 łyżek mąki przennej

    Masa:
    - 2 kostki masła
    - 3 banany
    - pół szklanki mleka
    - szklanka cukru
    - 6 żółtek
    - wiórki kokosowe (szklanka)
    - wódka lub spirytus do smaku

    Oprócz tego:
    - herbatniki petitki
    - masa krówkowa (najlepszy wg mnie jest Gostyń)
    - orzechy, migdały, kakao - do dekoracji
    - bułka tarta i tłuszcz do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Toffi Krówki

Bananowo - kokosowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dosypując cukier. Po ubiciu delikatnie wlewamy po jednym żółtku. Gdy masa się połączy porcjami wsypujemy suche składniki (proszek, mąkę i kakao mieszamy ze sobą). Ubijamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników.
    Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, wlewamy masę i pieczemy w piekarniku ok 40 minut w 170-180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrajamy na 2 części.
  • 2. Robimy masę:
    Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel, powoli dodajemy mleko. wlewamy do garczka i podgrzewamy. Odstawiamy do wystudzenia (nie musi być zimne). Ucieramy masło, powoli dodając przestudzone żółtka. gdy masa będzie już ubita, dzielimy ją na dwie części. Do jednej dodajemy pokrojone banany i dalej ubijamy do połączenia (możemy wycisnąc kilka kropel soku z cytryny, by masa nie ściemniała). Do drugiej masy dodajemy wiórki i spirytus lub wódkę do smaku (powinno być dość mocno alkoholowe).
  • 3. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę krówkową, przykrywamy herbatnikami. Nakładamy masę bananową, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na koniec wykładamy masę kokosową. Dekorujemy kakao, mielonymi orzechami, posypką, migdałami - tym co lubimy. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą a masy stwardnieją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować