Sernik karpatkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonujemy masę sernikową:
Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy wszystkie pozostałe składniki miksując na gładką masę. Dno blachy wykładamy herbatnikami (uprzednio smarujemy blachę tłuszczem).
Masę przelewamy ostrożnie i pieczemy ok 45 minut na kremowy kolor w temperaturze 160 stopni C.
Odstawiamy do wystygniecia.
2.Masa karpatkowa:
mleko podgrzewamy w garnuszku, dodajemy ubitą masę z pozostałych składników (oprócz masła!) i miksujemy do zagotowania. odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnieciu masę ubijamy z masłem.
3.Na upieczonym serniku wykładamy resztę herbatników, na to wykładamy mase karpatkową. Polewę czekoladową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i polewamy ciasto, dekorujemy.
Porady
Zamiast samodzielnego wykonania masy karpatkowej, możemy użyć tej gotowej. Wystarczy przygotować ją z zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Komentarze