Indyk w marynacie cytrynowo-czosnkowej

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie jest proste do zrobienia, ale wyśmienite. W sam raz na odświętny obiad.

Składniki:

  • średni filet z indyka (ok. 80 dag)
    20 dag cienkiego makaronu ryżowego
    sól
    mały jogurt naturalny
    kilka liści sałaty lodowej

    Marynata:
    sok z 1/2 cytryny
    4 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w marynacie cytrynowo-czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy marynatę: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy kurkumę i zioła prowansalskie.
  • 2. Fileta myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Ciasno okręcamy grubą nicią, aby pieczeń była zwarta. Wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i nakłuwamy w paru miejscach widelcem. Chłodzimy ok. 30 minut, następnie pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Lekko studzimy i kroimy w plastry.
  • 3. Sałatę myjemy i osuszamy. Makaron wsypujemy do garnka i zalewamy lekko osolonym wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Odcedzamy. Wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy porcje mięsa. Podajemy z sałatą polaną jogurtem.

Porady

● Pokrojonego w plastry indyka można skropić sosem sojowym. ● Marynatę warto wzbogacić, wlewając 2 łyżki oleju, np. arachidowego. Można też dodać zioła. Najlepiej tymianek, oregano lub bazylię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czosnek Indyk Makaron ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować