Indyk pieczony w domowej nalewce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Filet z indyka w aromatycznym, słodkim sosie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg fileta z indyka
    100 ml domowej dereniówki
    3 szklanki soku pomarańczowego
    3 marchewki
    100 g rodzynek
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
    przyprawa do drobiu
    sól
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk pieczony w domowej nalewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Indyk pieczony w domowej nalewce 1. Indyka pokroić na porcje i posypać przyprawą do drobiu, włożyć do naczynia do zapiekania. Posypać czosnkiem niedźwiedzim i rodzynkami. Posolić. Dodać pastę paprykową. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, dodać do indyka. Całość zalać nalewką i sokiem pomarańczowym. Przykryć i piec około 1,5 godziny. Mięso wyjąc, sos przelać do garnka. Płaską łyżkę mąki pszennej wymieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do sosu i gotować około 5 minut. Mięso podawać z ryżem, polane sosem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Indyk Mięso Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować