Indyk faszerowany

4.49 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To wykwintne danie wymaga co prawda trochę zachodu, ale warto się postarać, bo jest przepyszne. Smakuje nawet moim wnukom, które są naprawdę wymagające. Indyka robię na święta i wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • ● ok. 1 kg filetu z indyka
    ● 20 dag duszonego mięsa wieprzowego
    ● pieprz
    ● cebula
    ● 10 dag wędzonego boczku
    ● pęczek natki pietruszki
    ● 15 dag pieczarek
    ● sól
    ● marchewka
    ● skórka starta z cytryny
    ● 10 czarnych oliwek bez pestek
    ● po 1/2 zielonej i czerwonej papryki
    ● żółtko
    ● 1/3 kostki masła
    ● 1 szkl. białego wina
    ● 1/2 szkl. śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacinamy, by powstała
    kieszeń, nacieramy solą i pieprzem
    w środku i na zewnątrz.
  • 2. Cebulę, pieczarki i paprykę
    kroimy w kostkę. Natkę siekamy.
    Obraną marchewkę ścieramy
    na tarce. Oliwki kroimy.
    Składniki mieszamy z żółtkiem,
    duszonym mięsem (pokrojonym
    w kostkę) i skórką z cytryny.
  • 3. Farszem napełniamy kieszeń,
    spinamy wykałaczkami. Obkładamy
    plastrami boczku i obwiązujemy
    nicią. Obsmażamy ze
    wszystkich stron na maśle,
    a następnie pieczemy w piekarniku:
    10 minut w 220 °C, a później
    ok. 40 minut w 200 °C.
    Podlewamy winem. Gotową pieczeń
    kroimy. Sos z pieczenia
    zagęszczamy śmietaną, doprawiamy
    solą i pieprzem.

Porady

● Do nadzienia, zamiast duszonego mięsa wieprzowego, możemy użyć mięsa mielonego z indyka lub wątróbek. ● Filet z indyka można też faszerować szpinakiem z czosnkiem albo brokułami z fetą i żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować