Klops faszerowany kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć w wodzie ( 2 szklanki) na 2 godziny. Ugotować w tej samej wodzie , osączyć i posiekać
2. Kaszę w saszetkach ugotować. Wywar z grzybów gotować dotąd aż pozostanie około 1 szklanka, dodać kaszę , grzyby, masło, sól,pieprz, podgotować. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dodać do kaszy, wymieszać.
3.Bułkę namoczyć w wodzie , odcisnąć , dodać do mięsa mielonego, dodać jajko, wegetę, czubrycę, pieprz, sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Mięso rozłożyć na tacy posypanej bułką tartą. Uformować kwadrat na środku położyć kaszę.
5. Mięso zwinąć i połączyć brzegi. Całość zawinąć w papier do pieczenia.Włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku 30min w temperaturze 180 stopni. Następnie śmietanę wymieszać z mąką, polać nią odwiniętego z papieru klops i wstawić na 20 min do piekarnika.
Komentarze