"Improwizacja" tortu

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Czekoladowy biszkopt z masą budyniową, oblany obłędną czekoladową polewą:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt ( trzeba 3 upiec )

    3 jajka
    ok 100 g cukru pudru
    100 g mąki tortowej
    łyżeczka od herbaty cukru waniliowego
    łyżka kakao
    łyżeczka od herbaty proszku do pieczenia

    masa

    mleko 2 szklanki
    2 budynie śmietankowe
    2 kostki masła
    4 łyżki cukru pudru

    polewa

    1/2 kostki masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    niepełna szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

"improwizacja" tortu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt.
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy-mikserem na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, po jednym żółtku ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier waniliowy, kolejno mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Gdy wszystko wymieszamy wykładamy ciasto na tortownicę wysmarowaną margaryną i oproszoną bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp.160 stopni i pieczemy 30 min.
    Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi biszkoptami.
    Po upieczeniu niech ostygną.
  • 2. Masa.
    Gotujemy budyń, z przepisu na opakowaniu, tyle że zmniejszamy proporcje mleka by był gęstszy do masy. Odstawiamy by ostygł.
    Masło o temp.pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu ciągle ucierając.
  • "Improwizacja tortu" w całości 3. Przygotowujemy między czasie polewę.
    Do garnuszka lub innego naczynia dajemy, masło, wodę, kakao i
    cukier puder. Doprowadzamy do roztopienia masła i mieszamy składniki ze sobą na gładką konsystencje. Odstawiamy by ostygła i zaczęła gęstnieć.

    Przekładamy biszkopty masą,
    Po przełożeniu polewamy gęstniejącą polewą, rozprowadzając ją tak by pokryła cały placek wraz z bokami. Na sam wierzch dla dekoracji posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować