Biszkopt do tortu

4.99 (163 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników, na jedno żółtko 3 dag mąki i 2 dag cukru.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)

    10 jajek
    20 dag cukru
    30 dag mąki
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt do tortu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt do tortu. 1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie.
  • Biszkopt do tortu. 2. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

    Udanego wypieku!!!

Porady

Jeżeli ktoś boi się że mu biszkopt nie wyrośnie, może dodać do mąki łyżeczkę proszku do pieczenia. Ale doradzam bez dodawania proszku. Jeżeli dobrze ubita jest masa jajeczna i stopniowo dodana została przesiana mąka, biszkopt musi wyrosnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować