5 jajek,
10 dag mąki tortowej,
5 dag mąki ziemniaczanej,
16 dag cukru
brzoskwinie i ananasy w puszce,
galaretka brzoskwiniowa, agrestowa i 2 wiśniowe,
1/2 litra kremówki,
2 op śmietan-fix,
3-4 łyżeczki żelatyny,
krem tiramisu z Dr Oetkera
200 ml mleka do kremu
Ciasto improwizacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z odrobiną soli. Dodać żółtka. Przesiać obie mąki i wymieszać. Piec ok 30 min w temp 170 *C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić na podłogę z wys ok 60 cm. (Blaszki nie smarować. Na dno położyć tylko papier do pieczenia)
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy nasączyłam sokiem z brzoskwiń. Brzoskwinie zmiksowałam, podgrzałam i wyspałam do nich galaretkę brzoskwiniową. Zimne wyłożyć na biszkopt. Ubiłam kremówkę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Dodałam do tego żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Wyłożyć na brzoskwinie. W drugim biszkopcie wyciełam kółka literatką. Położyłam go na śmietanie. Do każdego kółka dałam kawałki ananasa i zalałam każde kółko galaretką wisniową. Na to wyłożyłam krem tiramisu. Na koniec na krem wyłożyłam tężejące galaretki, resztę wiśniowej i agrestową.
Komentarze