Dekoracja tortu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, posmarować cały tort. Na brzegach ułożyć grubo pokruszone herbatniki aby stworzyć tamę dla galaretki, resztą herbatników obłożyć boki tortu. na wierzch ułożyć pokolorowane pisakami ciasteczka w kształcie rybek.
Rozpuścić galaretkę w wodzie wg przepisu i gdy zacznie tężeć wylać na wierzch w ilości takiej, aby nie spływała z tortu. Włożyć do lodówki a gdy zastygnie ozdobić kwiatkami i ustawić łabędzia.
2.Łabędź: Wodę z masłem doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i mieszać ciasto trzymając garnek na wolnym ogniu, wystudzić.Dodawać po 1 jajku i mieszać na jednolitą masę. Wyciskać szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje wyciskać cyferkę "2" szprycą. Pieczemy 25 min w temp 190-200 stopni. Po wyjęciu jeszcze ciepłe, kroimy jak bułeczkę na kanapkę i z tego 1 część jeszcze wzdłuż aby powstały skrzydła. 1 całą część jako spód łabędzia wypełniamy bitą śmietaną jaką użyliśmy do tortu lub dowolną masą. na to układamy szyje i skrzydełka formując odpowiedni kształt.
Komentarze