Dekoracja tortu

0 (0 ocen)

Tworzenie takiej dekoracji to również pomysł na dobrą zabawę z dzieckiem.

Składniki:

  • Składniki dekoracji:
    -dowolny tort (tutaj "marcinek")
    -niebieska galaretka,
    -śmietana kremówka, cukier, sok z cytryny, żelatyna,
    -dowolne ozdoby: kwiatki, ciasteczka w kształcie rybek,kolorowe pisaki cukrowe itp
    -pokruszone herbatniki w czekoladzie
    -łabędź upieczony z ciasta ptysiowego, wypełniony bitą śmietaną lub dowolną masą np. budyniową.
    Składniki na łabędzia:
    -1 szklanka wody
    -125 g masła
    -1 szklanka mąki
    -3-4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dekoracja tortu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, posmarować cały tort. Na brzegach ułożyć grubo pokruszone herbatniki aby stworzyć tamę dla galaretki, resztą herbatników obłożyć boki tortu. na wierzch ułożyć pokolorowane pisakami ciasteczka w kształcie rybek.
    Rozpuścić galaretkę w wodzie wg przepisu i gdy zacznie tężeć wylać na wierzch w ilości takiej, aby nie spływała z tortu. Włożyć do lodówki a gdy zastygnie ozdobić kwiatkami i ustawić łabędzia.
  • 2. Łabędź: Wodę z masłem doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i mieszać ciasto trzymając garnek na wolnym ogniu, wystudzić.Dodawać po 1 jajku i mieszać na jednolitą masę. Wyciskać szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje wyciskać cyferkę "2" szprycą. Pieczemy 25 min w temp 190-200 stopni. Po wyjęciu jeszcze ciepłe, kroimy jak bułeczkę na kanapkę i z tego 1 część jeszcze wzdłuż aby powstały skrzydła. 1 całą część jako spód łabędzia wypełniamy bitą śmietaną jaką użyliśmy do tortu lub dowolną masą. na to układamy szyje i skrzydełka formując odpowiedni kształt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować