Chrupiące bułki z parówką, serem żółtym i pieczarkami. Najlepiej smakują na ciepło same lub z ulubionym sosem. Nadają się także do podania z czerwonym barszczem.
Hot-dogowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie razem do rozpuszczenia się drożdży i powstania konsystencji śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min do wyrośnięcia.
2.Ciasto: Mąkę przesypać do miski , dodać wodę , masło , przyprawy oraz wyrośnięte drożdże.
Wyrobić dokładnie ciasto by stało się gładkie i elastyczne ( ok.10min)
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. godz. by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić , oderwać kawałek -odłożyć.
Resztę podzielić na 8 równych części.
3.Nadzienie:Parówki oraz ser przekroić na pół.
Pieczarki pokroić w plasterki.
4.Stolnicę oprószyć mąką , rozwałkować cienko każdy kawałek ciasta.
Kłaść na niego 1/2 plastra sera i parówki.
Obok ułożyć plasterki pieczarki.
5.Zawijać jedne z boków do środka a następnie w rulon.
6.Odłożony kawałek ciasta rozwałkować cienko pociąć na 8 pasków
Po przeplatać nimi bułki.
Komentarze