Hot-dogowe paluchy

0 (0 ocen)

Chrupiące bułki z parówką, serem żółtym i pieczarkami. Najlepiej smakują na ciepło same lub z ulubionym sosem. Nadają się także do podania z czerwonym barszczem.

Składniki:

  • ( Na 8 paluchów)
    Zaczyn:
    1/2 szklanki ciepłej wody
    30g.świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    4-5 łyżek mąki pszennej
    Ciasto:
    800g. mąki pszennej+ do posypania stolnicy
    1/2 szklanki letniej wody
    150g. stopionego , wystudzonego masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka suszonej bazylii
    Nadzienie:
    4 parówki delikatesowe
    4 plastry sera żółtego
    8 marynowanych pieczarek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Przystawki Ser

Hot-dogowe paluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Zaczyn:Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie razem do rozpuszczenia się drożdży i powstania konsystencji śmietany.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Ciasto: Mąkę przesypać do miski , dodać wodę , masło , przyprawy oraz wyrośnięte drożdże.
    Wyrobić dokładnie ciasto by stało się gładkie i elastyczne ( ok.10min)
    Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. godz. by podwoiło swą objętość.
    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić , oderwać kawałek -odłożyć.
    Resztę podzielić na 8 równych części.
  • 3. Nadzienie:Parówki oraz ser przekroić na pół.
    Pieczarki pokroić w plasterki.
  • z nadzieniem 4. Stolnicę oprószyć mąką , rozwałkować cienko każdy kawałek ciasta.
    Kłaść na niego 1/2 plastra sera i parówki.
    Obok ułożyć plasterki pieczarki.
  • zwijanie 5. Zawijać jedne z boków do środka a następnie w rulon.


  • oplatanie 6. Odłożony kawałek ciasta rozwałkować cienko pociąć na 8 pasków
    Po przeplatać nimi bułki.
  • przed pieczeniem 7. Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować