Hot dogi pieski

4.75 (16 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Dla małych i dużych smakoszy. Pyszne hod dogi w kształcie piesków to świetna propozycja na kolację, śniadanie czy przekąskę.
Sprawdzą się na przyjęciu dla dzieci, ale nie tylko. Takie bułeczki możemy zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Zawsze smakują rewelacyjnie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: 4szt
    • ok. 260 g mąki pszennej + do oprószenia blatu
    • 150 g kefiru lub jogurtu naturalnego,
    • 25 g mleka,
    • 25 g oliwy z oliwek,
    • 20 g miękkiego masła,
    • ½ łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 4 parówki,
    • 4 łyżki startego sera mozzarella (może być też żółty ser),
    • ketchup,
    • 1 oliwka, 1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.75 (16 ocen)

Zobacz również:

Hot dog

Hot dogi pieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hot dogi pieski 1. Do mąki dodajemy jogurt, mleko, oliwę, masło, sól i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto.
    Można użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta.
    Ciasto dzielimy na 6 kawałków (4 większe na pieski i 2 trochę mniejsze na uszy i łapki). Rozwałkowujemy pierwszy kawałek na kształt prostokąta, na środku smarujemy ketchupem, wzdłuż układamy parówkę, zostawiając na górze i dole ok. 2 cm margines. Parówkę posypujemy 1łyżką startej mozzarelli, następnie zwijamy ciasto w rulon, otaczając kiełbaskę z serem. Z pozostawionego marginesu ciasta po jednej stronie formujemy ogon, po drugiej stronie głowę psa, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzamy wszystkie czynności dla 3 kawałków ciasta i 3 parówek. Z pozostałych 2 kawałków ciasta formujemy uszy i nogi piesków. Z oliwki robimy oczy i nos. Z plasterków czosnku również robimy oczy.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 20-25 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Hot dogi pieski po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować