Hot dogi - pieski

0 (0 ocen)

  • 60 min

parówka w cieście

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 5 szt:
    350 g mąki pszennej
    80 g mleka
    1 jajko
    100 g margaryny
    20 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    5 parówek drobiowych odtłuszczonych
    5 plastrów sera żółtego
    koncentrat pomidorowy
    przyprawa do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Hot dogi - pieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, cukier i drożdże lekko podgrzać, (uważać, żeby nie przegrzać drożdży), do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
    Ciasto podzielić na 6 części. Jedną część ciasta podzielić na 10 mniejszych części, które posłużą do uformowania uszu i nóżek. Ciasto odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    Pięć części ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości odpowiadającej długości parówki, po środku posmarować koncentratem pomidorowym, posypać przyprawą, położyć ser i parówkę. Zlepić brzegi dokładnie wzdłuż i z jednego końca parówki, a na drugim końcu pozostawić lekko wystającą parówkę, co będzie imitacją ogonka :) Z pozostałych części ciasta uformować uszy i nóżki, po czym przymocować je do wcześniej wykonanego tułowia (zawiniętej parówki). Do wykonania oczu i nosa posłużyłam się ziarnami ziela angielskiego. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Tak przygotowane Hot Dogi piec w nagrzanym do temp. 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut, aż do zrumienienia ciasta.
    Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować