Homokluski

0 (0 ocen)

Pyszne kluski śląskie z dodatkiem smakowego serka homogenizowanego. Polecam dla znudzonych tradycyjną wersją :)

Składniki:

  • 600 g obranych, ugotowanych i pogniecionych ziemniaków
    1 opakowanie serka homogenizowanego 3% tłuszczu (180 g) - u mnie z kawałkami ananasa i pomarańczy
    2 jajka
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
    260 g mąki pszennej + do oprószenia
    4 - 5 łyżek cukru

    masło do polania klusek (wg uznania)
    cukier do smaku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Homokluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Homokluski 1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Odrywać porcje ciasta, formować kule z charakterystycznym okiem i układać na oprószonym blacie stołu lub stolnicy.
  • Homokluski 2. Zagotować wodę ze szczyptą soli i 1 - 2 łyżkami oleju. Na wrzątek wrzucić kluski - przemieszać, by nie przywarły do dna garnka. Gdy woda ponownie zawrze i kluski wypłyną na powierzchnię - gotować jeszcze chwilę i wyłowić kluski łyżką cedzakową. Polać stopionym masłem i ewentualnie dosłodzić.

Porady

Z podanych składników wychodzą 22 średniej wielkości kluski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Serek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować