Pyszne kluski śląskie z dodatkiem smakowego serka homogenizowanego. Polecam dla znudzonych tradycyjną wersją :)
Składniki:
600 g obranych, ugotowanych i pogniecionych ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego 3% tłuszczu (180 g) - u mnie z kawałkami ananasa i pomarańczy
2 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
260 g mąki pszennej + do oprószenia
4 - 5 łyżek cukru
masło do polania klusek (wg uznania)
cukier do smaku (opcjonalnie)
1.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Odrywać porcje ciasta, formować kule z charakterystycznym okiem i układać na oprószonym blacie stołu lub stolnicy.
2.Zagotować wodę ze szczyptą soli i 1 - 2 łyżkami oleju. Na wrzątek wrzucić kluski - przemieszać, by nie przywarły do dna garnka. Gdy woda ponownie zawrze i kluski wypłyną na powierzchnię - gotować jeszcze chwilę i wyłowić kluski łyżką cedzakową. Polać stopionym masłem i ewentualnie dosłodzić.
Porady
Z podanych składników wychodzą 22 średniej wielkości kluski.
Komentarze