Kopytka z ciasta ziemniaczano - marchewkowego z odrobiną cynamonu i dodatkiem rodzynek.
Składniki:
650 g obranych ziemniaków
400 g obranej marchewki
500 g mąki pszennej + do podsypania
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
2 duże jajka
150 g rodzynek
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Słodkie kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, razem pognieść i wystudzić. Następnie wbić jajka, dodać cukier, cynamon, proszek budyniowy i rodzynki - wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić ciasto (nie powinno być twarde).
2.Z ciasta na posypanym mąką blacie toczyć wałek, z którego wykrawać kopytka. Kopytka wrzucić na lekko osolony wrzątek z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gotować około 1 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
3.Kopytka wyjąć łyżką cedzakową i polać stopionym masłem.
Podawać na ciepło.
Porady
Z podanych składników wychodzą 64 kopytka.
Gotowe kopytka można lekko zrumienić na patelni (patrz zdjęcia).
Komentarze