Słodkie kopytka

4.5 (155 ocen)

Kopytka z ciasta ziemniaczano - marchewkowego z odrobiną cynamonu i dodatkiem rodzynek.

Składniki:

  • 650 g obranych ziemniaków
    400 g obranej marchewki
    500 g mąki pszennej + do podsypania
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    2 duże jajka
    150 g rodzynek
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cynamonu

    stopione masło do polania kopytek
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kopytka Ciasto

Słodkie kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodkie kopytka 1. Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, razem pognieść i wystudzić. Następnie wbić jajka, dodać cukier, cynamon, proszek budyniowy i rodzynki - wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić ciasto (nie powinno być twarde).
  • Słodkie kopytka 2. Z ciasta na posypanym mąką blacie toczyć wałek, z którego wykrawać kopytka. Kopytka wrzucić na lekko osolony wrzątek z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gotować około 1 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Słodkie kopytka 3. Kopytka wyjąć łyżką cedzakową i polać stopionym masłem.
    Podawać na ciepło.

Porady

Z podanych składników wychodzą 64 kopytka. Gotowe kopytka można lekko zrumienić na patelni (patrz zdjęcia).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cynamon Marchewka Rodzynki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować