Holenderski kebab z pieczarkami

4.98 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Postanowiłam i ja spróbować zachwalanego holenderskiego kebaba przygotowanego w foremkach. Wzbogaciłam go o pieczarki przyrumienione z cebulką. Są pracochłonne, ale warto je przygotować. O samym fakcie istnienia takiego fast fooda dowiedziałam się od użytkowniczki Dagity ;)

Składniki:

  • Na 5 dużych porcji:

    8 bardzo dużych ziemniaków
    2 duże piersi z kurczaka
    30dkg pieczarek
    2 cebule
    30dkg sera żółtego
    1/3 główki sałaty lodowej
    1 ogórek świeży
    kilkanaście pomidorków koktajlowych
    2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
    sól, pieprz do smaku
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1/3 łyżeczki papryki ostrej

    Sos I:
    1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek)
    4 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    pieprz i sól do smaku

    Sos II:
    3 łyżki majonezu
    6 łyżek ketchupu pikantnego
    20 ml przegotowanej zimnej wody

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka
    5 aluminiowych foremek (1 foremka=1 porcja)
Wystaw ocenę:

4.98 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Fast food

Holenderski kebab z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie solimy i wykładamy na dno foremek.
  • 2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach.
    Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut.
  • 3. Przygotowujemy sosy:
    I: łączymy jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku.
    II: łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą.

    Każdy kebab polewamy odrobiną sosu.
  • 4. Wierzch fastfooda posypujemy sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polewamy resztą sosów. Podajemy od razu- na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować