Herbaciane kluski z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealne kluseczki z makiem na wigilijny stół.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mak
    400 g mielonego maku,
    1,5 szklanki mleka,
    5 łyżek miodu
    3 łyżki masła,
    garść orzechów,
    garść migdałów,
    garść suszonych owoców.

    Kluski
    500 ml gorącej wody,
    2 saszetki pomarańczowo-brzoskwiniowej herbaty,
    500 g mąki,
    garść mąki ziemniaczanej,
    kilka łyżek oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Herbaciane kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mleko i mak. Chwilkę dusimy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilkę dusimy.

    Kluski:

    Herbatę zaparzamy. Mąki przesiewamy, wlewamy gorącą herbatę. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodajemy olej. Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15-20 minut.

    Do dużego garnka wlewamy wodę. Ciasto rwiemy na malutkie kawałeczki, możemy również rozwałkować i pokroić na dowolny kształt. Wrzucamy kluski do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia (4-5 minut).

    Kluski odcedzamy i łączymy z makiem.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy dodać ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować