Halibut zapiekany z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyścić, umyć, osuszyć i zamarynować sokiem z cytryny i solą.
Pozostawić w lodówce na ok 30 min.
2.Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Obrać, pokroić w talarki i włożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Posypać tymiankiem i zalać sosem ze śmietany wymieszanej z jajkami ,chrzanem, cukrem, pieprzem i solą.
3.Z masła , chrzanu i bułki tartej zrobić kruszonkę. ( sól, pieprz do smaku )
Jeśli byłaby potrzeba dołożyć bułki tartej.
Na ziemniakach ułożyć rybę i posypać kruszonką.
Zapiekać ok 30 min - 180 stopni.
Przed podaniem obficie posypać koperkiem i natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze