Gulasz ziemniaczany

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem emerytką. Moim hobby jest uprawa warzyw w przydomowym ogrodzie. Jesienią zaś zbieram plony i robię z nich różne przetwory.Lubię wymyślać nowe potrawy na bazie starych znanych przepisów.

Składniki:

  • ● 5-6 średnich ziemniaków
    ● 2 cebule
    ● 15 dag kiszonej kapusty
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2-3 suszone grzyby
    ● 2 łyżki kwaśnej śmietany
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby oczyszczamy
    i moczymy w wodzie. Ziemniaki
    obieramy, myjemy i kroimy w słupki jak na frytki.
    Osu szamy papierowym ręcznikiem.
    Kiszoną kapustę siekamy.
    Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy
    olej i szklimy cebulę.
    Wkładamy osuszone ziemniaki.
    Chwi lę smażymy. Dodajemy kiszoną
    kapustę i koncentrat.
    Mieszamy i podlewamy niewielką
    ilością wody.
  • 3. Grzyby osączamy, kroimy
    i dodajemy do ziemniaków.
    Dusimy pod przykryciem na
    małym ogniu, aż ziemniaki będą
    miękkie. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Gorący gulasz podajemy
    z kleksem śmietany.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, można dodać startego ziemniaka wymieszanego z mąką. ● Aby gulasz był bardziej pikantny, możemy wkroić papryczkę chili lub peperoncino

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować