Gulasz ze schabu i fasoli

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszny gulasz wprost rozpływa się w ustach!

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli Jaś
    700 g schabu karkowego
    3 parówki
    300 g wędzonego boczku
    2 cebule
    1 słoiczek warzyw (lub starta na tarce marchewka, pietruszka i 1/4 selera)
    3 ząbki czosnku
    1 butelka przecieru pomidorowego domowego (330 ml)
    2 łyżki smalcu
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    słodka papryka
    szczypta kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz ze schabu i fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy tak na noc.
  • 2. Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu.
  • 3. Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika (przepis znajdziesz na moim profilu) i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym.
  • 4. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie robił się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i w razie potrzeby odrobinę cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować