Gulasz ze schabu i fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej, wieczorem fasolę zalewamy wodą i pozostawiamy tak na noc.
2.Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu.
3.Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika (przepis znajdziesz na moim profilu) i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym.
4.Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie robił się zbyt gęsty, dolewamy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy i w razie potrzeby odrobinę cukru.
Komentarze