Gulasz z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki dokładnie oczyścić,opłukać pokroić w paski.Cebulę obrać pokroić w kostkę,pieczarki wypłukać,pokroić w plasterki.Na oleju podsmażyć cebulkę,potem dodać pieczarki poddusić razem.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić w paseczki.Marchew obrać pokroić w plasterki.W gorącej wodzie ok.1,5 litra rozpuścić kostkę rosołową,dać pokrojone żołądki ,liść laurowy,ziele angielskie i gotować pod przykryciem.Gdy żołądki są prawie miękkie dodajemy najpierw marchew chwilę gotujemy,potem paprykę i pieczarki z cebulką ( pilnujemy aby wody w gulaszu było tyle,aby wszystkie składniki dobrze przykrywała).Gdy wszystko jest prawie miękkie dajemy przecier pomidorowy,przyprawy do smaku i jeszcze chwileczkę razem gotujemy.
Porady
Gulasz podajemy z pieczywem.Do gulaszu możemy dać paprykę czerwoną,pomarańczową żółtą.
Komentarze