Gulasz z żołądków drobiowych

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Babcia Krysia zawsze powtarza, że żeby gulasz był pyszny trzeba dać mięso ( podroby ) i cebulę w takich samych ilościach. Babcia to dobra kucharka. Polecam ten gulasz, jest pyszny.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych
    500 g cebuli
    4 ząbki czosnku
    olej rzepakowy do zeszklenie cebuli
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    duża łyżka majeranku
    80 g salami paprykowego
    pieprz cayenne chili na koniec łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    3 łyżki płatków owsianych
    koperek drobno posiekany - mały pęczek

    kiszone ogórki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki drobiowe oczyścić, umyć. Zalać wrzątkiem, zagotować.Wodę wylać. Pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie na pół, bo były małe). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym w rondlu. Dodać pokrojony drobno czosnek i pokrojone drobno warzywa. Dodać żołądki. Zalać przegotowaną wodą, tak, żeby wszystko było przykryte. Gotować godzinę na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełniać wodę ( dodać wrzątek ). Dodać pokrojoną w paseczki kiełbasę salami. Dodać majeranek, pieprz czarny, cayenne i sól do smaku. Gotować jeszcze ok. pół godziny ( aż żołądki będą miękkie ). Na koniec dodać jeszcze płatki owsiane, które zagęszczą gulasz i koperek drobno posiekany.
    Gulasz można podać z kiszonymi ogórkami. Smacznego.

Porady

Jeśli ktoś nie chce zagęszczenia płatkami, można gulasz zagęścić łyżką mąki rozprowadzoną w zimniej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować