GULASZ Z NEREK

4.49 (190 ocen)

Potrawa wymaga trochę pracy ze względu na częste mycie i obgotowywanie nerek,ale warto,bo smakuje bardzo wybornie.

Składniki:


  • 7 szt. nerek wieprzowych
    1 łyżka ostrej papryki świeżej
    3 łyżki słodkiej papryki świeżej czerwonej
    3 łyżki marchwi
    1/2 główki czosnku
    1 główka cebula średnia
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżka chrzanu tartego z octem
    3 łyżki śmietany 18
    1 łyżka mąki
    1/2 kostki masła

    sól,pieprz,czosnek granulowany,przyprawa uniwersalna do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z nerek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz z nerek 1. Nerki umyć przekroić na cztery części,ze środka usunąć
    żyłki i błonki.Moczyć w zimnej wodzie,często ją
    zmieniając.
  • gulasz z nerek 2. Do garnka wlać wody,włożyć wymoczone
    nerki,zagotować,zlać wodę,nerki ponownie umyć,czynność
    tą powtarzać trzykrotnie.
  • gulasz z nerek 3. Po wygotowaniu nerki ponownie
    umyć.
  • gulasz z nerek 4. Nerki pokroić w paski.Ostrą paprykę,marchew,czosnek pokroić w zapałkę,cebulę w piórka,słodką paprykę w kostkę.
  • gulasz z nerek 5. Na patelni rozgrzać masło,włożyć pokrojone nerki i smażyć do czasu ich lekkiego zbrunatnienia.
  • gulasz z nerek 6. Doprawić do smaku przyprawami,dodać pokrojone warzywa.Smażyć do czasu zeszklenia się warzyw i odparowania wody.
  • gulasz z nerek 7. Posypać mąką,przemieszać i chwilę smażyć.
  • gulasz z nerek 8. Całość zalać gorącą wodą,wsypać majeranek i dusić do miękkości.Na koniec dolać śmietanę,chrzan i natkę pietruszki,ewentualnie doprawić do smaku.
  • gulasz z nerek 9. Podawać z ziemniakami z wody np. z ogórkiem kiszonym lub
    konserwowym lub z kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować