Gulasz z nerek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nerki opłukamy i przekrajemy wzdłuż, wkładamy do gara i zalewamy wodą, obgotowujemy.Kiedy woda zacznie się gotować zostawiamy na 5-10 minut, po czym odlewamy wodę i zalewamy nową. Czynność tą powtarzamy 2-3 krotnie.
2.Z nerek wycinamy pęcherzyki i kroimy na cienkie paski na szerokość. Jeszcze raz obgotowujemy ok 5 minut
3.Na patelni podsmażamy na masełku drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę, do której dodajemy odsączone z wody nerki i podsmażamy
4.Tak przygotowane nerki przekładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy liść laurowy , ziele angielskie, troszkę Vegety i pieprzu i gotujemy do miękkości
5.Na koniec doprawiamy do smaku i zaczepujemy mąką.
Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem
Smacznego
Komentarze