Gulasz z wędzoną kiełbasą i selerem z dodatkiem czerwonej soczewicy.
Składniki:
300 g kiełbasy myśliwskiej
2 cebule
1/2 pęczka selera naciowego
2 ząbki czosnku
300 g czerwonej soczewicy
800 ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
1 puszka krojonych pomidorów
sól do smaku
pieprz do smaku
olej
Gulasz z kiełbasą i czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy.
Na patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy, cebulę w plasterkach, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka minut. Wlewamy pomidory, bulion warzywny i wrzucamy liście laurowe. Mieszamy. Gotujemy pod przykryciem do zmięknięcia warzyw. Na koniec wsypujemy ugotowaną wcześniej soczewicę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe.
Komentarze