Karkówka na gulasz jest bardzo dobrym wyborem, jest to mięsko poprzerastane tłuszczykiem i dlatego nie jest suche i łykowate. Zwłaszcza w takim sosie jest znakomita i wprost rozpływa się w ustach, spróbujcie :)
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 kg karkówki
4 średnie cebule
1 puszka pomidorów krojonych
3 pomidory malinowe świeże bez skórki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz świeżo mielony, papryka słodka, pieprz cayenne z umiarem, garść lubczyku
trochę mąki do prószenia mięsa
trochę smalcu do przysmażenia
2 liście laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego
Gulasz z karkówki z pomidorami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić na średniej wielkości kawałki, obsypać przyprawami i dobrze wygnieść ręką.
Cebulę pokroić w piórka, pomidory obrane ze skórki w kostkę, czosnek posiekać, przysmażyć w kolejności cebula na smalcu + czosnek + pomidory.
Mięso oprószyć lekko mąką i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć aby tylko pory się zamknęły i lekko zrumieniło, przełożyć do naczynia w którym będzie się dusiło.
Zalać sosem pomidorowo cebulowym, dodać listki i ziele i postawić do gotowania na ok. 40 minut.
Teraz dodać dodatkowe pomidory z puszki, sól, pieprz, lubczyk, ew. trochę cukru, dokładnie przyprawić
wg. gustu.
Taki sos pasuje do ziemniaków, kasz, makaronów, czy ryżu.
Smacznego :)
Komentarze