Gulasz z karkówki z pomidorami i cebulą

5 (9 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Karkówka na gulasz jest bardzo dobrym wyborem, jest to mięsko poprzerastane tłuszczykiem i dlatego nie jest suche i łykowate. Zwłaszcza w takim sosie jest znakomita i wprost rozpływa się w ustach, spróbujcie :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    4 średnie cebule
    1 puszka pomidorów krojonych
    3 pomidory malinowe świeże bez skórki
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz świeżo mielony, papryka słodka, pieprz cayenne z umiarem, garść lubczyku
    trochę mąki do prószenia mięsa
    trochę smalcu do przysmażenia
    2 liście laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz z karkówki z pomidorami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić na średniej wielkości kawałki, obsypać przyprawami i dobrze wygnieść ręką.
    Cebulę pokroić w piórka, pomidory obrane ze skórki w kostkę, czosnek posiekać, przysmażyć w kolejności cebula na smalcu + czosnek + pomidory.
    Mięso oprószyć lekko mąką i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć aby tylko pory się zamknęły i lekko zrumieniło, przełożyć do naczynia w którym będzie się dusiło.
    Zalać sosem pomidorowo cebulowym, dodać listki i ziele i postawić do gotowania na ok. 40 minut.
    Teraz dodać dodatkowe pomidory z puszki, sól, pieprz, lubczyk, ew. trochę cukru, dokładnie przyprawić
    wg. gustu.
    Taki sos pasuje do ziemniaków, kasz, makaronów, czy ryżu.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gulaszowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować