Gulasz z biodrówki na szybki obiad z szybkowara

3.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dobry sposób na przygotowanie dwóch wersji mięsa w jednym szybkowarze i wykorzystanie wywaru, chudy kawałek do pieczywa, tłustszy do gulaszu, można podać z czym się lubi na obiad czy na kolację..........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biodrówka bez kości1 kg chudy i 60 dag z tłuszczykiem,
    olej rzepakowy 1/2 szklanki,
    przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    papryka słodka 2 łyżeczki,
    olej rzepakowy 6 łyżek,
    cebula 4 sztuki średnie,
    woda 1/2 litra + 2 łyżki przyprawy w płynie,
    mąka pszenna 3łyżki,
    śmietana 12% 100 gram,
    woda 2 szklanki,
    kostka rosołowa 1 sztuka,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    dodatek do gulaszu jaki się lubi
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz z biodrówki na szybki obiad z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z biodrówki  na szybki obiad z szybkowara 1. Biodrówkę bez kości z tłuszczykiem opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej strony natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą do wieprzowiny, papryką słodką i pieprzem mielonym czarnym, schować do lodówki na kilka godzin.

    Do garnka szybkowara wlać olej i rozgrzać, włożyć z marynatą biodrówkę i z każdej strony zrumienić na rumiano na większym ogniu, dodać kawałki cebuli.

    Następnie do szybkowara wlać 1/2 litra wody z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 45 minut na średnim ogniu.
  • Gulasz z biodrówki  na szybki obiad z szybkowara 2. Gdy spadnie ciśnienie z szybkowara otworzyć i zostawić do przestygnięcia w chłodnym miejscu (ja robię wieczorem i do rana zostawiam w szybkowarze otwartym) pod przykryciem.
  • Gulasz z biodrówki  na szybki obiad z szybkowara 3. Mięso wyjąć, tłustszy kawałek (kawałek chudy do pieczywa) pokroić na kostki i wsypać do mniejszego garnka, wlać cały wywar z szybkowara, dolać wody i dodać kostkę rosołową.
  • Gulasz z biodrówki  na szybki obiad z szybkowara 4. Wsypać mąkę, dodać śmietanę, postawić garnek na ogniu i cały czas mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu.
  • gulasz zszybkowara 5. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z czym się lubi, u mnie gotowe kluski gnocchi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować