Gulasz z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlewamy do szybkowaru olej i rozgrzewamy . Wrzucamy karkówkę ,m oprószamy solą , pieprzem i przesmażamy na mocnym ogniu przez 10 minut .
2.Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany . Smażymy 5 minut mieszając . Wsypujemy słodką paprykę i przesmażamy mieszając aby się nie przypaliła ( staje się wtedy gorzka ) .Dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę , papryczkę chili
, liść laurowy , ziele angielskie oraz ziarna pieprzu .
3.Podlewamy gorącą wodą tak aby przykryła mięso . Dodajemy vegetę, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry. Zamykamy szybkowar i gotujemy 20 minut.
4.Otwieramy szybkowar i zaciągamy gulasz mąką wymieszaną z wodą .Gotujemy jeszcze kilka minut ewentualnie doprawiając solą . Na koniec dodajemy łyżkę masła które zapewni aksamitny smak i posypujemy obficie natką pietruszki .
Porady
Ziarna kolendry dodają lekko cytrynowy smak .
Podając z plackami ziemniaczanymi otrzymamy klasyczny placek po węgiersku .
Komentarze