Gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą jęczmienną

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

W moim rodzinnym domu mama często gotowała różnego rodzaju kasze- jęczmienną, jaglaną, gryczaną. Do dziś pamiętam jej smak. Taki jest mój gulasz, pełen witamin i oczywiście mięsko wraz z ulubioną kaszą. W sam raz na chłodne, jesienne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 saszetki kaszy jęczmiennej
    60 dag mięsa wieprzowego od szynki
    4 marchewki
    1 średnia pietruszka
    2 łyżki groszku konserwowego
    1 kostka rosołowa drobiowa
    Sól, pieprz, przyprawa do gulaszu
    Olej do smażenia
    Mąka to obtoczenia mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, pociąć w drobną kostkę, osączyć na durszlaku. Warzywa obrać. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1/2 litra wody zagotować z kostką rosołową, dodać warzywa. Mięso oprószyć mąką, włożyć na rozgrzany olej, podsmażyć ze wszystkich stron, przełożyć do wywaru z warzywami. Dusić do miękkości, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą. Jeśli gulasz będzie za rzadki zagęścić mąką. Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Czas gotowania 20 minut. Po ugotowaniu przelać woreczki zimną wodą. Gotową kaszę rozłożyć na talerzu, polać gulaszem.

Porady

1. Do warzyw można dołożyć ćwiartkę małego selera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować