Gulasz warzywny z dynią

4.5 (194 ocen)

  • 50 min

Pyszne sycące danie, z przewagą warzyw korzennych, które dają pyszny wyrazisty smak, w sosie z kremowej dyni, która w większości nam się rozpada podczas gotowanie. Całość połączona aromatycznymi przyprawami które nadają gulaszowi nutkę orientu, nie przytłaczając przy tym podstawowych smaków. Natka

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (nie ważyłam dodanej dyni, rozkroiłam jedną wielką)
    2 duże cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1 papryka
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 liść laurowy
    4 kuleczki ziela angielskiego
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1/4 zmielonyc goździków
    1/4 łyżeczki imbiru
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki oleju kokosoweo
    natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz warzywny z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Marchewkę pietruszkę i seler podobnie kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, wraz z wszystkimi przyprawami i smażymy ok 5 min. Dolewamy bulion i dusimy warzywa ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy do warzyw pokrojona w kostkę dynię. gotujemy razem jeszcze ok 20 aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Porady

Do gulaszu można dodać również dwa pokrojone w kostkę ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować