Grzyby z cebulą w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Gęsty sos z grzybów leśnych w przecierze pomidorowym - skarby jesieni zamknięte w słoiczkach. Taki sos doskonale się sprawdzi jako wierzch do pizzy, dodatek do mięs, ryb, makaronu, a nawet na zimno jako przekąska.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • na 3 słoiczki o pojemności 350 ml:
    400 g grzybów leśnych (waga po oczyszczeniu)
    2 duże cebule
    100 g koncentratu pomidorowego 30%
    3 łyżki oleju
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka cukru
    szczypta chili
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z grzybów

Grzyby z cebulą w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki (np. w paski), płuczemy, osączamy z wody i wrzucamy na osolony wrzątek, chwilę obgotowujemy, odcedzamy i przepłukujemy na durszlaku z wytworzonej piany. Zagotowujemy świeżą wodę z solą, wkładamy grzyby i gotujemy 10 minut od ponownego zawrzenia wody. Odcedzamy.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w ćwierćplasterki i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do zeszklenia, dodajemy koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, ziele angielskie i liść laurowy. Dokładnie mieszamy i dusimy 2-3 minuty. Dodajemy odcedzone grzyby, doprawiamy solą, cukrem i chili i dusimy całość 5-10 minut.
  • 3. Sos przekładamy do słoiczków (3 słoiczki o pojemności 350 ml lub dwa półlitrowe), zakręcamy i pasteryzujemy - mniejsze ok. 20 minut, a większe ok. 30 minut.

Porady

Do przygotowania tego sosu można użyć dowolnych jadalnych grzybów leśnych. Ja użyłam grzybów mieszanych: podgrzybków, koźlarzy i maślaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować