Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem

0 (0 ocen)

Risotto z grzybami leśnymi, marchewką i jarmużem, który wspaniale wkomponował się w to tradycyjne włoskie danie. Bardzo smaczne. Polecam!

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
    1/2 szklanki grzybów leśnych
    1 marchewka
    1 szklanka ryżu parboiled

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    3-4 gałązki jarmużu

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    2-3 szklanki bulionu drobiowego
    sól
    pieprz czarny mielony

    DEKORACJA:
    jarmuż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23tx88p 1. Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie i pokroić. Co dało objętość pół szklanki. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć, aż woda odparuje i lekko się przyrumienią. Odłożyć. Można smażyć od razu surowe grzyby. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć. Odłożyć. Cebulę drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić. Wsypać suchy ryż i prażyć mieszając. Kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu.
  • image-0xigxsh 2. Kiedy jarmuż straci na objętości dodać marchewkę i grzyby. Znów gotować pod przykryciem i tak, aż wszystko będzie miękkie. Powinno to trwać ok 20-25min. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Można zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem risotto jeszcze ok 5min. Wtedy ryż "dojdzie". Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jarmuż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować