Risotto grzybowe na białym winie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Risotto nie jest pracochłonnym daniem, ale wymaga nieco cierpliwości - bulion dolewamy chochelka po chochelce i stojąc cały czas przy garnku mieszamy jego zawartość. Moja ulubiona wersja to risotto grzybowe, na które przepis dziś prezentuję.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500g fileta z indyka
    250ml białego, wytrawnego wina
    300g ryżu do risotto
    1,5 litra gorącego bulionu
    2 cebule
    500g grzybów świeżych lub mrożonych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 ząbki czosnku
    100ml śmietanki 30%
    200g sera cheddar
    1 pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto grzybowe na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet, cebulę i grzyby kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu aż ryż zrobi się szklisty, zalewamy winem. Dusimy do całkowitego odparowania płynu. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu.
  • 3. Dolewamy śmietankę, wrzucamy starty na tarce ser oraz natkę pietruszki. Podgrzewamy jeszcze chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować