Grzybowe risotto

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne grzybowe risotto z kurczakiem i cukinią idealne na różne okazje obiad lub ciepłą kolację.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
    1 l bulionu warzywno- grzybowego
    300 g świeżych grzybów
    1 cebula
    60 ml białego wina
    2 łyżki tartego parmezanu
    2 łyżki masła
    1 mała cukinia
    1 pierś z kurczaka
    Oliwa
    Sól pieprz do smaku
    Tymianek i rozmaryn do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Grzybowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dodaj pokrojone grzyby, chwilę podsmaż, dodaj ryż wymieszaj wlej wino i poczekaj aż odparuje.
    Po odparowaniu wina dodaj szklankę bulionu a gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj do zużycia bulionu.
    W międzyczasie na osobnych patelniach podsmaż pierś z kurczaka posypaną przyprawą do kurczaka i cukinię posypaną solą i pieprzem.
    Gdy ryż będzie już prawie gotowy dodaj część piersi i cukini wymieszaj, przed podaniem ryż wymieszaj z masłem, parmezanem oraz tymiankiem, rozmarynem i solą i pieprzem.
    Wierzch udekoruj pietruszką, połóż kawałki piersi, cukini i grzybów.

Porady

Możesz użyć grzybów leśnych lub pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować