Pyszne grzybowe risotto z kurczakiem i cukinią idealne na różne okazje obiad lub ciepłą kolację.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
200 g ryżu arborio
1 l bulionu warzywno- grzybowego
300 g świeżych grzybów
1 cebula
60 ml białego wina
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki masła
1 mała cukinia
1 pierś z kurczaka
Oliwa
Sól pieprz do smaku
Tymianek i rozmaryn do smaku
Grzybowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dodaj pokrojone grzyby, chwilę podsmaż, dodaj ryż wymieszaj wlej wino i poczekaj aż odparuje.
Po odparowaniu wina dodaj szklankę bulionu a gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj do zużycia bulionu.
W międzyczasie na osobnych patelniach podsmaż pierś z kurczaka posypaną przyprawą do kurczaka i cukinię posypaną solą i pieprzem.
Gdy ryż będzie już prawie gotowy dodaj część piersi i cukini wymieszaj, przed podaniem ryż wymieszaj z masłem, parmezanem oraz tymiankiem, rozmarynem i solą i pieprzem.
Wierzch udekoruj pietruszką, połóż kawałki piersi, cukini i grzybów.
Komentarze