grzybowe risotto z kurkumą i marchewką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Risotto jest eleganckim daniem głównym. Od przypraw i dobrze skomponowanych dodatków zależy jego smak. Moje risotto jest bardzo kremowe.

  • 40 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu :

    - ryż arborio lub inny do risotto : 200 g
    - grzyby leśne np. prawdziwki, podgrzybki suszone : 1 szklanka
    - marchew obrana : 2 sztuka

    składnik podstawowy dodatkowy :

    -bulion warzywny lub grzybowy : 600 ml

    składniki robocze :
    - masło : 25-30 g
    - sól czosnkowa : 1 łyżeczka
    - pieprz mielony czarny : 0,5 łyżeczki
    - kurkuma : 0,5 łyżeczki
    - olej lub oliwa czosnkowa : 2 łyżki
    -parmezan tarty : 2 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grzybowe risotto z kurkumą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ugotować w lekko osolonej wodzie. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Grzyby odcedzić, pokroić. Wodę, w której moczyły się grzyby odstawić.
  • 2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić ryż i obsmażać 2 minuty mieszając. Wlać 200 ml gorącego bulionu, zmniejszyc ogień i gotować do momentu, aż cały płyn wsiąknie. Dodać grzyby i przyprawy, wymieszać. Bulion uzupełniać wlewając po 100 ml. Ryż z bulionem dusić przez 25 minut, aż danie wchłonie cały płyn. Gdy ryż będzie miękki, dodać parmezan, wymieszać. Przykryć, odstawić na 10 minut.
  • kremowe risotto grzybowe 3. Risotto udekorować natką pietruszki i plasterkami gotowanej marchewki. Posypać parmezanem.

Porady

Gdyby zabrakło nam płynu, a ryż nie byłby jeszcze odpowiednio miękki, można użyć wody, w której moczyły się grzyby. Risotto podajemy na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować