Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzybki obieramy i czyścimy. Ja podzieliłam je i w każdym słoiczku mam inny rodzaj.
2.Czarne łebki czyścimy
3.Maślaczki "obieramy ze skórki"
4.Prawdziwki czyścimy
5.ZALEWA
Wszystkie składniki zalewy musimy zagotować i odstawić, żeby wystygła.
6.Zaczynamy od najjaśniejszych grzybków. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy grzyby i chwilkę gotujemy. Wyjmujemy i od razu przekładamy do słoiczków dodając po 1 listku laurowym i kilka ziaren pieprzu.
Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy.
7.Słoiki pasteryzujemy 10 minut od zagotowania.
Porady
Wody z obgotowanych grzybków nie wylewam. Wspaniale nadaje się do barszczu.
Komentarze