Grzybki marynowane

4.5 (181 ocen)

  • 45 min

Grzybki wg przepisu babci zawsze świetnie smakują

  • 45 min

Składniki:

  • świeże grzybki ( u mnie czarne łebki, maślaczki, prawdziwki)
    cebula
    listki laurowe
    ziarna pieprzu

    ZALEWA

    3/4 szkl. wody
    1/4 szkl. octu
    1 płaska łyżeczka soli
    2 czubate łyżki łcukru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzybki 1. Grzybki obieramy i czyścimy. Ja podzieliłam je i w każdym słoiczku mam inny rodzaj.
  • Czyściutkie 2. Czarne łebki czyścimy
  • Czyściutkie 3. Maślaczki "obieramy ze skórki"
  • Czyściutkie 4. Prawdziwki czyścimy
  • 5. ZALEWA

    Wszystkie składniki zalewy musimy zagotować i odstawić, żeby wystygła.
  • Woda po grzybkach 6. Zaczynamy od najjaśniejszych grzybków. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy grzyby i chwilkę gotujemy. Wyjmujemy i od razu przekładamy do słoiczków dodając po 1 listku laurowym i kilka ziaren pieprzu.
    Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy.
  • Pasteryzujemy 7. Słoiki pasteryzujemy 10 minut od zagotowania.

Porady

Wody z obgotowanych grzybków nie wylewam. Wspaniale nadaje się do barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować