Grzybki marynowane

  • wyświetlono: 3818 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Grzybki wg przepisu babci zawsze świetnie smakują

karinzgr
  • 45min

Składniki

świeże grzybki ( u mnie czarne łebki, maślaczki, prawdziwki)
cebula
listki laurowe
ziarna pieprzu

ZALEWA

3/4 szkl. wody
1/4 szkl. octu
1 płaska łyżeczka soli
2 czubate łyżki łcukru

Sposób przygotowania przepisu:

Grzybki marynowane

  • Grzybki1. Grzybki obieramy i czyścimy. Ja podzieliłam je i w każdym słoiczku mam inny rodzaj.
  • Czyściutkie2. Czarne łebki czyścimy
  • Czyściutkie3. Maślaczki "obieramy ze skórki"
  • Czyściutkie4. Prawdziwki czyścimy
  • 5. ZALEWA

    Wszystkie składniki zalewy musimy zagotować i odstawić, żeby wystygła.
  • Woda po grzybkach6. Zaczynamy od najjaśniejszych grzybków. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy grzyby i chwilkę gotujemy. Wyjmujemy i od razu przekładamy do słoiczków dodając po 1 listku laurowym i kilka ziaren pieprzu.
    Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy.
  • Pasteryzujemy7. Słoiki pasteryzujemy 10 minut od zagotowania.

Porady

Wody z obgotowanych grzybków nie wylewam. Wspaniale nadaje się do barszczu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakigrzybkigrzyby_marynowane

Komentarze

Podobne przepisy

prawdziwki marynowane

Dodane przez: capri

grzybki marynowane

Jako, że grzybobranie dzisiejsze...

grzybki

Dodane przez: goshia

Marynowane grzybki

Odrobina lata zamknięta w słoiku

Marynowane borowiki

Dodane przez: Kloruś

Marynowane borowiki (grzybki)

Dzisiejszy wypad do lasu zaowocował...

Grzybki leśne marynowane

Dodane przez: alaaa

Grzybki leśne marynowane

Leśne grzybki w octowej zalewie...

grzyby marynowane w occie

Dodane przez: agnieszka8883

Marynowane grzybki

Uwielbiam grzyby! Uwielbiam zabierać...

grzyby

Dodane przez: paolineczka

Grzybki marynowane

Choć powoli sezon grzybowy za Nami…....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE