"Grzybek" czyli placek ze skwarkami z boczku

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Coś niecodziennego, trochę kalorycznego, ale pysznego. I najważniejsze, że wiąże się z miłymi wspomnieniami z domu rodzinnego. Dlaczego "grzybek, nie mam pojęcia, ale lata temu w naszym domu każdy wiedział o co chodzi :) Tani placek z kilku składników, ale jaki pyszny!

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g surowego boczku

    -1 szkl. mąki pszennej

    -1 szkl. mleka 2%

    -2 jajka

    -1/4 szkl. oleju

    -sól, pieprz

    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placek Placki Naleśniki

"grzybek" czyli placek ze skwarkami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w małe plasterki, oprószyć solą i pieprzem.

    Mąkę, mleko, jajka, 1/4 szklanki oleju, szczyptę soli zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste (gęstsze od ciasta naleśnikowego), jeśli jest taka potrzeba można dodać więcej mąki.

    Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plasterki boczku i przemsażyć je na chrupko. Gdy boczek będzie gotowy, zmnaijeszyć ogień i zalać go ciastem. Smażyć na małym lu srednim ogniu pod przykryciem aż się zetnie. Podawać na ciepło z ulubionymi sosami lub keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować