REKLAMA

SMAŻONE pierożki RUSKO-ZIOŁOWE ze skwarkami z boczku

wyświetlono: 243 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 1

Mała odmiana, a pierożki świetnie nadają się nawet na przystawkę czy przekąskę dodając do nich ulubiony sos. W środku kryje się pyszny aromatyczny farsz a z zewnątrz bardzo chrupiąca skórka.

opublikowany: 03.03.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    ok.1 szklanki ciepłej wody
    olej 3 łyżki
    sól

    Farsz:
    ziemniaki 5 sztuk średnich
    twaróg 250 g
    cebula 1 szt
    sól
    pieprz - u mnie sporo
    200 g boczku
    lubczyk
    natka pietruszki
    trybula ogrodowa
Ocena:

(średnia 5 z 183 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, gdy będzie ciut podsmażony to dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do momentu aż cebulka się lekko zrumieni. Podsmażone przełożyć do wysokiego naczynia w którym znajduje się zmielony twaróg, ugotowane i zmielone ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, natką pietruszki oraz trybulą ogrodową całość dokładnie wymieszać.

    Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi.

    Na patelni rozgrzać olej tak aby było go na głębokość do 1,5 cm. Ostrożnie kładziemy w nim zlepione pierogi ( nie muszą być całkiem zakryte - wystarczy do połowy ) i smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone rumiane pierogi wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Porady

świetnie smakują z sosem np. czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Smażone pierożki rusko-ziołowe ze skwarkami z boczku Dodane przez: Wiater Barbara


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty IMG_20200608_150134_540

Chińskie pierożki smażone

Pierożki można serwować jako przystawkę, jak również podawać w formie obiadu.

kategoria: Pierogi Przystawki opublikowany: 27.03.2014 | wyświetlono: 1428 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: jagna53

Smażone pierożki

Pierogi są bardzo pyszne, nadające się na każdą imprezę jako przekąska na ciepło lub na zimno.

kategoria: Pierogi Przystawki opublikowany: 01.02.2015 | wyświetlono: 275 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska Marta Ryżek-Kalkowska

Smalec ze skwarkami i cebulką

Zapraszam na pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem.

kategoria: Przystawki kanapki skwarki Pasty opublikowany: 15.04.2014 | wyświetlono: 54824 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Sałata ze skwarkami

Świetna , pełna witamin dodatek do wędlin, obiadu.

kategoria: Sałatki opublikowany: 19.04.2015 | wyświetlono: 2762 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE