Papryka i bakłażan to idealne połączenie. Przygotujcie z nich lekką warzywną pastę, która wspaniale smakuje na czosnkowych grzankach zwanych we włoszech bruschetta.
30 min
Składniki:
Składniki:
1 duży bakłażan
1 duża czerwona papryka
1 szalotka lub mała cebulka
ostra papryczka peperoncino (świeża lub w proszku)
świeża bazylia
sól
oliwa z oliwek
Grzanki z bakłażanowo-paprykową pastą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Bakłażana umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
.
2.Parykę umyć, oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę.
3.Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić szalotkę, dodać ostrą papryczkę i pokrojoną paprykę, posolić i dusić pod przykryciem przez ok 5 min. W miarę potrzeby dodać odrobinę wody. Po tym czasie dodać bakłażana i dusić przez kolejne 10 min. , aż warzywa będą bardzo miękkie
4.Uduszone warzywa odcedzić z ewentualnej wody i zmiksować blenderem. Pod koniec blendowania dodać 1 łyżkę oliwy i parę listków bazylii.
5.Bagietkę pokroić na kromeczki. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (najlepiej z funkcją grilla).
Komentarze