GRZANKI z BAKŁAŻANOWO-PAPRYKOWĄ PASTĄ

5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Papryka i bakłażan to idealne połączenie. Przygotujcie z nich lekką warzywną pastę, która wspaniale smakuje na czosnkowych grzankach zwanych we włoszech bruschetta.  

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 duży bakłażan
    1 duża czerwona papryka
    1 szalotka lub mała cebulka
    ostra papryczka peperoncino (świeża lub w proszku)
    świeża bazylia
    sól
    oliwa z oliwek 

    na grzanki:
    2 bagietki
    2 ząbeki czosnku

     
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Grzanki z bakłażanowo-paprykową pastą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • baklazana pokroic w kostke 1. .Bakłażana umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    .
  • 2. Parykę umyć, oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę.
  • warzywa udusic 3. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić szalotkę, dodać ostrą papryczkę i pokrojoną paprykę, posolić i dusić pod przykryciem przez ok 5 min. W miarę potrzeby dodać odrobinę wody. Po tym czasie dodać bakłażana i dusić przez kolejne 10 min. , aż warzywa będą bardzo miękkie
  • 4. Uduszone warzywa odcedzić z ewentualnej wody i zmiksować blenderem. Pod koniec blendowania dodać 1 łyżkę oliwy i parę listków bazylii.
  • 5. Bagietkę pokroić na kromeczki. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (najlepiej z funkcją grilla).
  • 6. Chrupiące pieczywo natrzeć ząbkiem czosnku. Posmarować pastą i udekorować. Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować