AROMATYCZNE GRZANKI z PASTĄ z BAKŁAŻANA PACHNĄCE MIĘTĄ

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bakłażan to jedno z najpopularnieszych letnich warzyw. Sposobów na jego przygotowanie jest niezliczona ilość. Oto jedna z moich propozycji. Chrupiące, czosnkowe grzaneczki z delikatną pastą pachnocą miętą.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
    2 szalotki lub małe cebulki
    świeża mięta lub bazylia
    sól
    oliwa z oliwek


    na grzanki:
    2 bagietki
    20 g masła
    1(2) ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Aromatyczne grzanki z pastą z bakłażana pachnące miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokroic baklazana 1. Bakłażany umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • image-2993d7d 2. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i zeszklić szalotke, dodać pokrojonego bakłażana, posolić i dusić pod przykryciem przez ok 10 min. W miarę potrzeby dodać odrobinę wody.

  • 3. Uduszonego bakłażana odcedzić z ewentualnej wody i zmiksować blenderem. Pod koniec blendowania dodać 1 łyżkę oliwy i parę listków mięty (bazylii).
  • 4. Bagietki pokroić na kromeczki. Masło rozpuścić i przecisnąć do niego czosnek i posmarować kromeczki. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (najlepiej z funkcją grilla).
  • 5. Chrupiące pieczywo natrzeć ząbkiem czosnku. Posmarować pastą, posypać sezame i udekorować miętą.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli macie bagietki (lub inne pieczywo) z sezamem to jeszcze lepiej, nie musicie dodatkowo posypywać posmarowanych pastą grzanek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować