Grysikowe z jabłkami

4.49 (188 ocen)

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia które możemy przygotować o każdej porze roku.

Składniki:

  • Masa grysikowa:
    1l. mleka
    1 kostka masła
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka kaszy manny
    Masa jabłkowa:
    1 kg. słodkich jabłek
    1 saszetka cukru waniliowego ( 16g.)
    3 łyżki masła
    Polewa:
    1 kostka masła
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    Dodatkowo:
    4 opakowania herbatników (1 paczka 54g)
    Papier do pieczenia
    blaszka 25x25cm.
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Grysikowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa grysikowa:W garnku zagotować mleko ,dodać masło , cukier oraz kakao.
    Gdy składniki się rozpuszczą wsypywać powoli kaszę mannę ,energicznie mieszając.
    Gotować 2-3 min.
  • 2. Masa jabłkowa:Jabłka obrać,pokroić w kostkę.
    Przełożyć do garnka, dusić do momentu aż się porozpadają.
    Podać cukier waniliowy oraz masło.
    Zostawić na gazie do momentu rozpuszczenia się masła, dokładnie wymieszać.
  • 3. Polewa:W garnku roztopić masło, dodać połamana na kostki czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia.
  • 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz 1/2 ilości herbatników.
    Wyłożyć masę grysikową, rozsmarować.
    Wierch przykryć masą jabłkową oraz pozostałymi herbatnikami.
    Całość przykryć polewą czekoladową.
  • 5. Ciasto odstawić do lodówki na 2-3 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować