KNEDELKI GRYSIKOWE Z JABŁKAMI

5 (194 ocen)

  • 60 min

Smaczne, miękkie i puszyste knedle, w sam raz na obiad dla dzieci i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • - 60 dkg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
    - 13 dkg grysiku (kaszy manny)
    - 3 dkg bułki tartej
    - 2 jajka
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/3 łyżeczki soli
    - 5 jabłek średnich
    - masło + bułka tarta + cynamon + cukier ( do polania knedli)
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Knedelki grysikowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedelki grysikowe z jabłkami 1. Obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, następnie połączyć z grysikiem, tartą bułką i żółtkami. Dodać 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Ubić na sztywno pianę z białek, delikatnie ręką wymieszać z ciastem. Uformować wałek. Przykryć ściereczką.
  • Knedelki grysikowe z jabłkami 2. Ciasto pokroić na plasterki. Każdy plasterek lekko spłaszczyć, włożyć cząstkę jabłka i dokładnie zalepić, uformować kulistego knedla.
  • Knedelki grysikowe z jabłkami 3. Knedle wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu 6-7 minut od wypłynięcia.
  • Knedelki grysikowe z jabłkami 4. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać zrumienioną na maśle bułką tartą z odrobiną cynamonu, oraz posypać cukrem.

Porady

Knedelki można robić z różnymi owocami sezonowymi, lub innym dowolnym farszem. Jest to danie obiadowe lubiane przez dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować