Gryczane ciasto czekoladowe

5 (182 ocen)

  • 40 min

Smaczny sposób na przemycenie zdrowych składników w deserze. Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto przypominające brownie. Jedząc trudno domyślić się, że jest zrobione z kaszy gryczanej.

  • 40 min

Składniki:

  • kasza gryczana - 200 g
    woda - ½ l

    gorzka czekolada - 150 g
    jajka - 4 szt.
    cukier trzcinowy - 200 g
    masło - 150 g
    mąka tortowa - 100 g
    rum - 2 łyżki
    szczypta soli
    POLEWA:
    masa krówkowa - 3 łyżki
    masło - ½ łyżki
    orzeszki ziemne - 4 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Orzeszki

Gryczane ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczane ciasto czekoladowe 1. Kaszę zalej wodą i na dużym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na dużym ogniu przez pół minuty. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełóż do pojemnika malaksera, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę bez grudek. Odstaw do przestygnięcia.
  • 2. Do rondelka z grubym dnem włóż masło i 100 g czekolady połamanej na kawałki. Na bardzo małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.
  • Gryczane ciasto czekoladowe 3. Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną masę czekoladową i rum nie przerywając miksowania. Ubijając na małych obrotach dodaj partiami mąkę, a następnie dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.
  • Gryczane ciasto czekoladowe 4. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp grubo pokrojoną pozostałą część czekolady. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.
  • Gryczane ciasto czekoladowe 5. Do rondelka przełóż masło i masę krówkową, ustaw na bardzo małym ogniu i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Ciepłą masę rozprowadź na przestudzonym cieście i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi.
  • 6. *przepis na to ciasto znalazłam w książce „Zaskakująca kasza & ryż” Marioli Białołęckiej. Dokonałam w nim kilku zmian, powyżej podaję przepis ze swoimi zmianami.

Porady

*Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować