Gryczane ciasto czekoladowe z masą karmelową i orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczny sposób na przemycenie zdrowych składników w deserze. Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto przypominające brownie. Jedząc trudno domyślić się, że jest zrobione z kaszy gryczanej.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kasza gryczana: 200 gramów
    - woda: 0.5 litra

    - czekolada (gorzka): 150 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier trzcinowy: 200 gramów
    - masło: 150 gramów
    - mąka tortowa: 100 gramów
    - rum: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    POLEWA::
    - masa krówkowa: 3 łyżki
    - masło: 0.5 łyżki
    - orzeszki ziemne: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gryczane ciasto czekoladowe z masą karmelową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczane ciasto czekoladowe 1. Kaszę zalej wodą i na dużym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na dużym ogniu przez pół minuty. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełóż do pojemnika malaksera, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę bez grudek. Odstaw do przestygnięcia.
  • Gryczane ciasto czekoladowe 2. Do rondelka z grubym dnem włóż masło i 100 g czekolady połamanej na kawałki. Na bardzo małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.
  • Gryczane ciasto czekoladowe 3. Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną masę czekoladową i rum nie przerywając miksowania. Ubijając na małych obrotach dodaj partiami mąkę, a następnie dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.
  • Gryczane ciasto czekoladowe 4. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp grubo pokrojoną pozostałą część czekolady. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. Odstaw do przestygnięcia.
  • Gryczane ciasto czekoladowe 5. Do rondelka przełóż masło i masę krówkową, ustaw na bardzo małym ogniu i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Ciepłą masę rozprowadź na wystudzonym cieście i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi.
  • 6. *przepis na to ciasto znalazłam w książce „Zaskakująca kasza & ryż” Marioli Białołęckiej. Dokonałam w nim kilku zmian, powyżej podaję przepis ze swoimi zmianami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza gryczana Masa krówkowa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować