Domowa grochówka z kiełbasą

4.5 (189 ocen)

Niezastąpiona w chłodne dni. Podana z chlebem, taka bardzo gorąca- rozgrzeje każdego zmarzlucha. U mnie z dużej porcji, to co zostało spasteryzwałam w słoikach. Będzie jak znalazł :)Dla niektórych będzie to "Fasolowa", ale w moim domu od zawsze mówiło się na nią Grochówka.

Składniki:

  • 800g wędzonych żeberek
    750g fasoli "Jaś"
    1 kg kiełbasy np. podwawelskiej
    100g kabanosów wieprzowych
    3 duże marchewki
    2 duże pietruszki
    ½ korzenia selera
    3 ząbki czosnku
    7 ziemniaków
    1 małe opakowanie suszonego majeranku
    sól, pieprz
    3 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    ok 4 litry wody

Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Domowa grochówka z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na mniejsze części, zalewamy wodą i wrzucamy przepłukany pod zimną wodą "Jaś". Dodajemy także liście laurowe i ziele angielskie. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler.
    Kiełbasę i kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, na dwóch łyżkach oleju. Rumiane dodajemy do garnka.
    Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy obrany czosnek, zalewamy kilkoma chochelkami gotującej się zupy i pozostawiamy na małym palniku aż będą całkowicie miękkie. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i wlewamy do grochówki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy z majerqankiem. Przed podaniem pozostawiamy na minimum 10 minut, by smaki się dobrze połączyły. Podajemy z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować