Grochówka z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką grochówkę, czas przygotowania zajmie Was około 30-40 minut. Ja osobiście jestem zwolennikiem takich szybkich obiadów. W tygodniu jest to u Nas w domu na wagę złota.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag wędzonego gotowanego boczku
    2 litry bulionu mięsnego (u mnie niedzielny rosół)
    1 szklanka grochu łuskanego połówki (poniżej zdjęcie jakby kto nie wiedział o jaki mi chodzi :))
    1 1/2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka suszonej włoszczyzny
    3 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    1/2 łyżki przyprawy do dań z fasoli
    1/2 łyżki vegety-eko
    1/2 łyżki majeranku
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch zalewamy wodą w ilości żeby przykrywała nam jego powierzchnię. Zagotowujemy, zbieramy pianę i dolewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę, vegetę, pieprz, przyprawę do dań z fasoli. Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę na patelni dodajemy do zupy, ale bez smalcu. Gotujemy do momentu, aż groch nam się prawie rozgotuje. Tłuszcz pozostały z boczku podgrzewamy dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy na końcu do grochówki i zagotowujemy. Do całości wsypujemy majeranek rozcierając go w dłoniach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

    Podajemy z grzankami, makaronem lub ulubionym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować