Grillowane udźce z kurczaka

0 (0 ocen)

Grill kojarzy nam się najczęściej z kiełbaską, jednak warto przełamać monotonię i spróbować czegoś innego. Kompozycja przypraw w marynacie sprawi, że nasz kurczak nabierze ostrego charakteru :)

Składniki:

  • udźce z kurczaka
    miód
    sos sojowy ciemny
    chili / ostra papryka
    czosnek
    musztarda (ostra, najlepiej rosyjska)
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane udźce z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, wytrybować (usunąć kości).
  • 2. Przygotować marynatę:
    Połączyć kilka łyżek oliwy z oliwek, dwie łyżki miodu, dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę musztardy, dodać kilka ząbków czosnku pokrojonych na małe kawałki i doprawić odrobiną chili
  • 3. Przygotowane mięso ułożyć w pojemniku i dokładnie pokryć marynatą. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 4. Na kilka godzin przed grillowaniem wyjąć mięso z marynaty.
    Grillować na złoty kolor.
  • 5. Podawać z lekką surówką z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków i kukurydzy w sosie winegret.

Porady

Mięsa nie trzeba trybować, jednak usunięcie kości pozwoli na szybsze upieczenie się mięsa. Dodanie miodu sprawi, że skórka będzie chrupiąca i złocista. Dłuższe marynowanie sprawi, że mięso będzie idealnie doprawione i miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marynata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować